Andrahandsuthyrning

Funderar du på att hyra ut bostaden i andra hand och undrar vilka regler som gäller?

1. Vad är en andrahandsupplåtelse?
– En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du självständigt använder din lägenhet. Det gäller även om du låser ett av rummen i lägenheten för den du upplåter lägenheten till i andra hand. Avgörande är hur självständigt personen använder din lägenhet. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen. Det krävs inte heller att du tar betalt av den som använder lägenheten.

2. Måste jag ha styrelsens tillstånd?
– Om du vill hyra eller låna ut din lägenhet ska du ansöka om styrelsens godkännande. Ansökan bör vara skriftlig. Du ska ange vilken tidsperiod ansökan avser, varför du vill hyra ut samt namn och personnummer på den som ska bo i lägenheten.

3. Vad händer om jag hyr ut utan tillstånd?
– Om du hyr eller lånar ut lägenheten utan tillstånd riskerar du att förverka nyttjanderätten till din lägenhet. Det innebär att föreningen har rätt att säga upp dig till avflyttning. Du kan också komma att avhysas och få lägenheten tvångsförsåld.

4. Vilka bestämmelser gäller mellan mig och min hyresgäst?
– Den som hyr lägenheten blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Detta innebär att bestämmelserna i hyreslagen gäller. Det är därför lämpligt att ha ett skriftligt hyresavtal där villkoren klart anges, bl a uppsägningstiden.

Senaste kommentaren

27.07 | 10:10

Någon har burit över en. tv-apparat från 11-an till oss på 9-an och ställt utanför vindsdörren. det vore ju bra. om den. kunde komma bort.

16.07 | 08:39

Överlåtelse

11.06 | 15:08

Höjd hyra igen i dessa tider. Bra jobbat! synd att man inte går på försörjningsstöd.

09.06 | 19:13

Hej ,
Vi har inga mopedgarage. En elmoped kan du ha i
cykelrummet. En moped som går på bensin får du ställa ute vid cykelstället.